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	 Now, let’s see about tackling ques-
tions about a requirement in a nursing 
home if there is “a current specific order 
in the chart by the admitting doctor to 
request a podiatrist for each visit.”
	 Novitas Solutions (Medicare Ad-
ministrative Contractor for Jurisdic-
tions L and H has a Local Coverage 
Determination (“LCD”) gives more in-
sight: “Local Coverage Determination 
(LCD): “Coverage of Services and Pro-
cedures in Nursing Facilities”(L34863).

Indications
	 This policy applies to a “PRN” or 

“standing” order for any provider spe-
cialty or for any routine screening ser-
vice (except as otherwise specified in 
manual instructions, e.g., MCM 2049.4 
permits a standing order for pneumo-
coccal pneumonia vaccinations) wheth-
er the order is written on the physi-
cian’s order sheet integral to the pa-
tient’s comprehensive care plan, or else-
where in the patient’s medical record.
	 This contractor will not cover 
any service or procedure that is per-
formed on a patient of an SNF or NF, 
unless: The patient’s attending physi-
cian evaluates the patient in person 
or evaluates the signs and symptoms 
described via telephone by the SNF/
NF nursing staff and authorizes the 

	 Welcome to Codingline Partic-
ulars, a regular feature in Podiatry 
Management focusing on foot and 
ankle coding, billing, and practice 
management issues.

	 Question: “I have been told that 
the requirement in a nursing home is 
to have a current specific order in the 
chart by the admitting doctor to request 
a podiatrist for each visit. I rarely see it 
brought to attention that a chart order 
by the nurse or a request by patient/
family member is also sufficient. I have 
read on Codingline that the initial re-
quest can be made by the patient or 
family member for a podiatrist to see 
the patient. Additionally, I have read 
on Codingline opinions that subsequent 
or follow-up encounters by the podia-
trist do not need a ‘new’ order, but are 
based on the podiatrist’s determination 
of medical necessity. What is correct?”

	 Answer: As to your question 
regarding patient/family members, 
Michael Warshaw, DPM, CPC re-
searched your question which, by 
the way, is frequently asked by po-
diatrists seeing patients in nursing 
homes, and provided the quoted lan-
guage from the Medicare guidelines:

	 “1. BASED ON THE SOCIAL SE-
CURITY ACT, SECTION 1862: MEDI-
CARE WILL NOT COVER ANY SER-
VICE OR PROCEDURE THAT IS PER-
FORMED ON A PATIENT OF A NURS-
ING FACILITY UNLESS:
	 The patient’s attending physician 
(MD, DO) evaluates the patient and 
authorizes the order for the referral to 
another provider specialty [in this sit-

uation, a podiatric physician] or the 
patient or a patient’s family member, 
legal guardian or power of attorney 
(POA) requests a NAMED [podiatric] 
physician to treat the patient for a spe-
cific condition. In this case, the attend-
ing physician must be notified of any 
change in the patient’s condition and 
any need to alter the patient’s treat-
ment significantly.”
	 So the request for a podiatrist or 
any specialist can be made by a family 
member, legal guardian, or power of 
attorney (POA), but…you will also note 
that the attending physician is not out 

of the loop. The request can be made, 
presumably documented in the medical 
record (by a nurse or staff), and the at-
tending should not only be notified, but 
should essentially write the order “to 
alter the patient’s treatment significant-
ly.” I assume the word “significantly” 
refers to a new order for a new treat-
ment or service, and now the attending 
will specifically write it in the chart.

	 Takeaway? Assume you are not 
allowed just to wander into a nurs-
ing home and begin seeing patients 
you have never seen in this location 
before, even if the patient or family 
wants you to see them. The attending 
physician needs to be aware and in-
volved in your initial encounter.

This is an area fraught
with controversy.

Nursing
Home Orders

By Harry Goldsmith, DPM

The patient’s attending physician (MD, DO) 
evaluates the patient and authorizes the order for the 

referral to another provider specialty.

Continued on page 58
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that podiatrist need a new order each 
time to see a patient admitted to a 
nursing facility?
	 For the record, CMS/Medicare 
never addresses that “requirement”. 
As a result, there are differing  
opinions:
	 Michael Warshaw, DPM, CPC: 
“Please make sure that there is a new 
order in the nursing facility chart by 
the PCP of the patient, requesting 
care by a podiatrist and why, prior to 
every encounter.”
	 David Tomback, DPM: “It is the 

opinion of my father, who is also a 
podiatrist, that a nursing home pa-
tient only needs an order from the 
primary care for the initial encounter 
for routine foot care. After that first 
encounter, you are taking over for 
the podiatric needs of the patient and 
an order is not needed for all future 
podiatry routine visits.” Having stat-
ed that, Dr. Tomback asks where in 
the Medicare regulations or guide-
lines it supports or says otherwise.
	 Paul Kinberg, DPM, CSFAC: “Ev-
eryone seems to have a different 
opinion on the matter of needing a 
new order for each routine foot care 
(RFC) treatment provided in a nurs-
ing home (NH). I have been follow-
ing this subject line for years. It all 
depends on several factors:
	 1) The contractor medical direc-
tor (CMD) and Medicare Administra-
tive Contractor (MAC);
	 2) The Zone Program Integrity 
Contractor (ZPIC) for the region; and
	 3) The OIG, FBI, and Assistant US 
Attorney (ASUA) for the region.

	 [Author’s Note: Denial of pay-
ment or audit instigation obviously 
are initiated by the MAC, contracted 
auditors, and/or the FBI, but…the 
ultimate outcome is a factor of fol-
lowing Medicare’s and your MAC’s 
guidelines and regulations. If there is 
nothing that says otherwise, and you 

order for the service, procedure, or 
for the referral of the patient to an-
other provider specialty.
	 A named physician, whose atten-
dance is requested only by the pa-
tient or the patient’s interested family 
member or legal guardian, evaluates 
the patient and authorizes the order 
for the service or procedure. The at-
tending physician must be notified of 
any change in the patient’s physical, 
mental or psychosocial status, or of 
the need to alter the patient’s treat-
ment significantly…

	 [Author’s Note: This paragraph 
reinforces the point by Medicare—the 
patient’s attending physician is aware 
and ultimately makes the final deter-
mination as to whether to “order” the 
referral of a specialist.]

	 It should be noted that this policy 
does not prohibit a nursing home’s 
medical director from authorizing 
services or procedures in emergen-
cy situations in a manner consistent 
with the medical director’s obliga-
tions under state or federal law. In 
such instances, however, there must 
be documentation as to why the cir-
cumstances warrant intervention into 
the attending physician’s role of car-
ing for the patient.

Limitations
	 Services or procedures rendered 
in a nursing facility are not eligible in 
the following situations:
	 • A service or procedure is not 
clearly documented in a patient’s 
medical record with respect both to 
its medical necessity and nature.
	 • A patient’s attending physician 
does not evaluate the patient and 
authorize the order for a service, pro-
cedure, or for a referral of a patient 
to another provider specialty.
	 • Another physician, whose at-
tendance is requested by a patient or 
a patient’s interested family member 
or legal guardian, does not evaluate 
the patient and authorize the order 
for the service or procedure.

	 [Author’s Note: In other words, 
“another physician” request by a pa-
tient or family still must evaluate the 

patient, but more importantly must 
have the authority to authorize a 
treatment or service order. Medicare 
does not explain whether that goes 
through the attending, which I would 
argue is the best way to ensure pro-
fessional coordination of care, reduce 
confusion, and avoid a future reim-
bursement denial.]

	 • A “PRN.” or “standing order” 
is written for any provider specialty 
or for any routine screening service, 
either on the physician’s order sheet 

or integral to the patient’s compre-
hensive care plan, or elsewhere in 
the patient’s medical record.

	 [Author’s Note: I assume that any 
podiatrist (or other specialist) seeing 
patients in a nursing facility under-
stands that any and all orders to see a 
patient are made based on the individ-
ual patient’s needs after the attending 
evaluates the patient. Standing orders 
(or PRN orders) are among the first 
things an auditor looks for when re-
viewing orders and records in a nurs-
ing home. While nursing homes and 
families certainly would love that ev-
eryone residing there get palliative nail 
and corn/callus care, unless it is medi-
cally necessary—i.e., the patient would 
be “at risk” if an aid or family member 
performed the service—orders cannot 
be pre-written on admission (standing 
orders) or during the patient’s stay 
(PRN services).]

	 • Any laboratory study ordered 
on a continuing basis without a cut-
off time frame and/or without docu-
mentation in the medical record sup-
porting that the results of any previ-
ously ordered study were evaluated.

	 So, although that was interesting, 
none of it answered the question: 
Once a podiatrist is requested to see 
a patient (presume no standing or-
ders or general PRN services), does 

Standing orders (or PRN orders) are among 
the first things an auditor looks for when reviewing 

orders and records in a nursing home.

Nursing Home (from page 57)
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dence that MD/DO specialists are not 
required to have a new order to see 
patients in follow-up. Routine foot care 
follow-up is no different. The initial 
request/order for you to see the patient 
does three things: 1) it coordinates care 
between the admitting physician and 
any specialist requested to see/treat 
a patient, 2) it satisfies the nursing 
home regulations to avoid standing 
orders and medically appropriate care 
through “the captain of the ship”—the 
admitting physician, and 3) establishes 
a physician-patient relationship with 

an order and your encounter with the 
patient. As an independently licensed 
practitioner, same as MDs and DOs, 
once your skills are requested, you are 
the primary determiner of what medi-
cally appropriate care is needed based 
on your evaluations—after all, you 
are the specialist, just like the general 
surgeon, dermatologist, orthopedist, 
ophthalmologist, etc. asked to see a 
patient.
	 In closing, I did want to return to 
the definition of “episode of care”. 
Vanderbilt University Medical Center 
citing CMS describes it as “the set of 
services provided to treat a clinical 
condition or procedure.” In terms 
of a value-based bundle payment, it 
refers to a single payment for treat-
ing a patient with a specific medi-
cal condition across a full cycle of 
care. The American Health Lawyers 
Association defines episode of care 
as “An episode of care refers to all 
the treatments and services related 
to the treatment of a condition. For 
acute conditions (such as a concus-
sion or a bone fracture), the episode 
refers to all treatment and services 
from the onset of the condition to its 
resolution. For chronic conditions, 
the episode refers to all services and 
treatments received over a given pe-
riod of time, commonly one year.” I 

have been requested by the attend-
ing physician, you actually performed 
the services you noted in the medical 
record, your documentation of histo-
ry/exam and medically necessity is 
solid, and you are following any and 
all other requirements qualifying the 
patient for reimbursed services, you 
should be able to fight a denial based 
on recurring periodic routine foot care 
or any follow-up for other medically 
appropriate services without too much 
problem (just headaches).
	 In the over 30 years that I was 
a Medicare consultant/advisor (re-
viewing charts and appropriateness of 
audits), as well as an outside consul-
tant defending podiatrists in audits, I 
never saw an audit based specifical-
ly on follow-up care whether routine 
foot care or follow-up to infections 
or injury. I did see many that were 
“standing orders”-based. If someone 
has been audited and lost specifically 
on not having subsequent orders to 
revisit and treat the patient, write in 
to Podiatry Management.]

	 [Back to Dr. Kinberg] From my 
reading, there is nothing in the Inter-
net Only Manual (IOM), the MACs’ 
LCDs, or their attached articles I 
could find that addresses whether 
or not a new order is needed. Even 
before the relatively recent consolida-
tion of the states into MAC jurisdic-
tions, there was nothing in writing.
	 However, there were Contractor 
Medical Directors (CMDs) who ver-
bally expressed their thoughts on this 
subject without reducing those talks 
to written form. At least one CMD, to 
my knowledge, has said that routine 
foot care (whether a covered service 
or not) requires a separate written 
order for each episode of care.

	 [Author’s Note: “Episode of care” 
is an interesting phrase. One might 
define that as 1) a single moment in 
time—one encounter, or 2) contin-
uum of care for a specific condition 
during an admission, or 3) all care 
rendered by a specialist (including 
podiatrist) for a patient during their 
entire admission once an initial order 
for them to see the patient, regardless 
of condition, is written. It should be 

noted that many of us became aware 
of the term “episode of care” when 
teaching ICD-10 to doctors and staff. 
“Episode of care” was a phrase that 
denoted a hospital or nursing facility 
admission from beginning to end. 
Once a patient was discharged, the 
episode of care terminated.]

	 [Back to Dr. Kinberg] It is only 
my opinion that a separate order 
is necessary for each separate epi-
sode of routine foot care in a nurs-
ing home. By the way, to me, this is 

different than an order, for example, 
to treat a diabetic foot ulcer (DFU) 
that only needs an order to initiate 
treatment that would be “good” until 
treatment for the DFU has been com-
pleted. But you would also need to 
look at the ZPIC in your region for 
pre- or post-pay podiatry nursing 
home audits and/or any prosecu-
tions by the Assistant U.S. Attorney 
(AUSA) for these types of services.

	 Harry Goldsmith, DPM, CSFAC: 
Since I wrote the “Author’s Notes” 
above, my points/opinions are there 
for all to see. Without repeating my 
comments, I would like to point out 
that no doctor—MD, DO, DPM—or 
other qualified healthcare person can 
‘walk’ into a nursing facility and start 
to see and treat patients without a 
valid order based on patient need and 
medical necessity. And until someone 
can point to something very specific in 
the Medicare (not necessarily in LCDs 
or hearsay from CMDs) Manual, regu-
lations, rules, or policies that says oth-
erwise, in my opinion, of course, once 
a request and valid order is written for 
you to see and treat a patient whether 
it is in a nursing home or acute care 
hospital facility, you undertake to pro-
vide that patient whatever evaluation, 
testing, or treatment they need during 
their admission. I base that on evi-

At least one CMD, to my knowledge, 
has said that routine foot care (whether a covered 

service or not) requires a separate written order for 
each episode of care.

Nursing Home (from page 58)

Continued on page 62



www.podiatrym.comSEPTEMBER 2017 |  PODIATRY MANAGEMENT 

62

	 Good News: The APMA Coding Resource Center now 
includes for its subscribers, for no additional charge, 
access to CodinglineSILVER through the CRC site. The 
feature will include an automatic registration and log on. 
The addition of CodinglineSILVER allows subscribers a 
“one-stop-shop” of coding resources and a means for 
asking coding, reimbursement, and practice management 
questions through the APMA Coding Resource Center. 
Subscribe to the CRC now—www.apmacodingrc.org.

	 Codingline Gold (which includes CodinglineSILVER 
benefits) allows subscribers who prefer to ask their foot 
and ankle coding, reimbursement, and practice man-
agement questions privately and anonymously to do so 
through Direct to Expert and receive responses directly 
from Codingline. Additional benefits include 20% off 
Codingline hosted seminars and workshops, and com-
plimentary registration for Codingline webinars. For 
information, go to www.codingline.com and click on 
Subscribe.
	 The Codingline Webinar Series is scheduled to be up and 
running featuring presentations from Codingline expert pan-
elists in the summer. Go to www.codingline.com and click 
on Events to check out any scheduled webinars. PM

	 DISCLAIMER: The information offered by Coding-
linePARTICULARS is provided in good faith for purposes 
of communication and discussion, and is strictly the 
opinion of the editor, Harry Goldsmith, DPM, or the listed 
authors. Neither Codingline nor Podiatry Management 
represents that any such opinion is either accurate or com-
plete, and should not be relied upon as such. The reader 
is responsible for ensuring correct applicability of any in-
formation, opinion, 
or statements writ-
ten in by Coding-
linePARTICULARS. 
Specific payer re-
imbursement infor-
mation should be 
obtained from the 
specific payer in 
question.

would go back to the period of time as actually being the 
hospital admission based on billers and coders.
	 I am sorry if I was unable to cite specific Medicare 
language that limits podiatrists to single encounters with-
out additional orders in nursing homes. You will have 
to determine, after reading the above, what you feel is 
reasonable and defendable. However you decide, keep in 
mind that a valid order based on the individual patient’s 
attending physician’s evaluation and thorough nursing fa-
cility chart documentation are key. Several Codingline ex-
pert panelists also note that you need to retain a copy of 
what was recorded—orders related to you, requests made 
of you, and your medical notes from the nursing facility 
chart for the patient treated—and keep that copy off the 
premises of the nursing facility...just in case of question 
or audit. Not a bad idea.

Codingline 2017
	 CodinglineSILVER (Subscription: $100/year; APMA 
member discount $80/year) continues its foot and ankle 
coding, reimbursement, and practice management Q/A 
format with a new look. The listservice email has been 
reduced to once-a-day. For information, go to www.cod-
ingline.com and click on Subscribe.
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Several Codingline expert panelists 
also note that you need to retain a copy 
of what was recorded—orders related to 

you, requests made of you, and 
your medical notes from the nursing 
facility chart for the patient treated—

and keep that copy off the 
premises of the nursing facility.

Nursing Home (from page 60)

Dr. Goldsmith 
of Cerritos, CA is 
editor of Codingline.
com and recipient 
of the Podiatry Man-
agement Lifetime 
Achievement Award.


