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grammed to add a “KX” modifier to 
therapeutic shoes, without think-
ing, they include a “KX” modifier to 
each of the foot orthotic codes (e.g., 
L3000), forgetting what the “KX” 
actually tells Medicare’s computers: 
“Requirements specified in the med-
ical policy have been met.” Oh, real-
ly? I don’t think so. At least not too 
often, like one in a million. I think it 

is safe to assume that you will only 
temporarily be holding onto Medi-
care’s money before they send you a 
nasty-gram.

	 Pearl: It is highly unlikely you 
will have patients who qualify for 
custom foot orthotics (e.g., L3000) 
under Medicare Part B…ever. If you 
want to bill a Medicare patient for 
custom foot orthotics, use code CPT 
CASH.

I&D of Abscess

	 Question: I billed the following to 
a commercial payer:
	 CPT 10061-T5
	 CPT 10061-T5-59
	 CPT 10061-TA-51
	 CPT 10061-TA-51-59
but the insurance company paid for 

	 Welcome to Codingline Partic-
ulars, a regular feature in Podiatry 
Management focusing on foot and 
ankle coding, billing, and practice 
management issues.

Medicare & Foot Orthotics

	 Question: My biller sent in a 
claim for foot orthotics (L3000 x2) to 
Medicare and received payment. I told 
him that foot orthotics are not covered 
by Medicare [unless the shoe is at-
tached to a brace], which is what the 
DME gurus have always assured us. 
He said he called Medicare and even 
talked to a supervisor who assured 
him that it was a legitimate payment. 
Has anything changed with Medicare 
regarding orthotics lately?

	 Answer: Nope. Foot orthotics are 
statutorily non-covered. The Medi-
care Benefit Policy Manual Chap-
ter 15 (Covered Medical and Other 
Health Services), Section 290: Foot 
Services; Exclusion of Coverage; 3. 
Supportive Devices for Feet states: 
“Orthopedic shoes and other support-
ive devices for the feet generally are 
not covered. However, this exclusion 
does not apply to such a shoe if it is 
an integral part of a leg brace, and 
its expense is included as part of the 
cost of the brace. Also, this exclusion 
does not apply to therapeutic shoes 
furnished to diabetics.”
	 So, unless you are dispensing 
Forrest Gump’s shoe-braces, don’t 
expect Medicare to reimburse you for 
the foot orthotics. Please note that 

if Forrest was on Medicare and only 
had a single leg brace, only one foot 
orthotic would be covered.
	 So, when a Medicare patient calls 
Medicare and comes to you saying, 
“Why, even the Medicare rep says 
foot orthotics are covered,” you can 
say, “Is that so? You say it is and I 
say it isn’t. Maybe you’re right, but 
I don’t think so. Are you a gambling 

[man, woman]? Sign this Advance 
Beneficiary Notice of Non-coverage 
(ABN) just to confirm that you were 
told that you would in all likelihood 
be responsible for payment. Notice 
where it says that I may be asked to 
be paid now. “How would you like to 
pay for the foot orthotics, credit card, 
check, or cash?”
	 Submit a claim to your DMAC 
for L3000-RT and L3000-LT with the 
addition of “GY” modifiers on both 
codes to ensure you will get a denial 
from Medicare (take that, Medicare 
rep). The “GY” is described as “Item 
or service statutorily excluded, does 
not meet the definition of any Medi-
care benefit or, for non-Medicare in-
surers, is not a contract benefit.
	 By the way, every once in a 
while, an office bills L3000-RT 
and L3000-LT wrong to Medicare. 
It seems some offices are so pro-

These Q & A’s recently appeared 
on Codingline.

A Little Bit of This, 
A Little Bit of That

By Harry Goldsmith, DPM

Codingline Particulars

Foot orthotics are statutorily 
non-covered.

Continued on page 64



www.podiatrym.comJUNE/JULY 2017 |  PODIATRY MANAGEMENT 

64

Codingline Particulars

should be billed under CPT 10060, 
while complicated I&Ds should be 
billed under CPT 10061. You, howev-
er, might feel otherwise. You might 
feel it is okay to commingle the two 
codes, mixing and matching, but 
never beyond a single CPT 10061. 
And that’s okay since ultimately, the 
payer will decide for you.

	 Question 2) It has probably been 
decades since CPT 10060 and CPT 
10061 were introduced. One would 
think the language would have been 
made clearer over the years, but it 
hasn’t. So, my question is, what is 
the difference between a “simple” 
and a “complicated” incision and 
drainage of a cutaneous abscess?
	 Other than guessing, can anyone 
define the difference? Over the years, 
I heard everything from, if it is a large 
abscess, it is complicated; if it requires 
local anesthesia, it is complicated; if 
it requires a trip to the OR to take 

care of it, it is complicated; if I say 
it is complicated, it is complicated. 
The problem is that CPT doesn’t help 
us at all. Even CPT Assistant refuses 
to define the difference, leaving it to 
“physician discretion” which is ridicu-
lous since everyone knows physicians 
have no discretion…only payers do.

Codingline 2017
	 CodinglineSILVER (Subscription: 
$100/year; APMA member discount 
$80/year) continues its foot and ankle 
coding, reimbursement, and practice 
management Q/A format with a new 
look. The listservice email has been 
reduced to once-a-day. For informa-
tion, go to www.codingline.com and 
click on Subscribe.
	 Good News: The APMA Coding 
Resource Center now includes for its 
subscribers, for no additional charge, 
access to CodinglineSILVER through 
the CRC site. The feature will include 
an automatic registration and log on. 

only one toe side. Is this correct? Can 
we appeal this? Would the billing 
change if this was Medicare?

	 Answer: These questions are in-
teresting on so many levels. The re-
sponses on Codingline pretty much 
followed the wisdom imparted by 
Paul Kinberg, DPM, CSFAC: “The 
CPT 10061 description is ‘incision 
and drainage of abscess (e.g., car-
buncle, suppurative hidradenitis, 
cutaneous or subcutaneous abscess, 
cyst, furuncle, or paronychia); com-
plicated or multiple.” The operative 
word in the descriptor is ‘multiple.’ 
That means regardless of how many 
I&Ds you performed, you can only 
bill for and be paid for one service. 
I believe if you appeal, you would 
most likely lose. Also, because this 
denial was based on the code ver-
biage, it would not matter which in-
surance company was involved.”
	 Who can argue with Dr. Kin-
berg’s reasoning? Well, playing dev-
il’s advocate, I have some questions: 
Since the CPT 10061 description says 
“complicated or multiple”, one may 
presume that CPT 10061 is the one 
and only ultimate cutaneous I&D of 
abscess code that can be billed once 
per session/day. You would never 
also bill CPT 10060 since it would 
fit into the “multiple” description of 
CPT 10061, right? Hmmm. Are you 
sure? In real terms, if a doctor per-
forms three or four cutaneous “com-
plicated” I&Ds of abscess (remem-
ber that an abscess is a collection of 
pus; you don’t I&D a paronychia or 
onychia), he/she will get the same 
reimbursement as a colleague who 
performed a single cutaneous abscess 
“complicated” I&D. Is that reasonable 
or fair? I, for one, think not.
	 For the record, CPT 10060 value 
in total non-facility RVUs is 3.33 
(1.22 work RVUs), while CPT 10061 
value total non-facility RVUs is 5.86 
(2.45 work RVUs).

	 So, I have two questions:
	 Question 1) Since CPT 10060 is 
described as “simple or single”, why 
can’t you bill multiple CPT 10060s, 
one for each simple abscess I&D per-
formed in a single session?

	 Medicare has assigned 1 MUE 
(Medically Unlikely Edit) to the code 
(just like CPT 10061). But MUE is 
specific to Medicare. Non-Medicare 
payers have their own proprietary 
payment limits. But why should one 
assume that the intent of CPT was to 
include multiple CPT 10060 within 
the definition of CPT 10061? Keep in 
mind, CPT, which does not deal in 
value or payments, does not include 
language (guidelines or instructional) 
within it that states that multiple CPT 
10060 performance is defined under 
CPT 10061’s “multiple” description.
	 CPT Assistant, the official clar-
ifying publication for CPT, did try 
to answer that question. In CPT As-
sistant, Special Issue 2005, page 7: 
“Question: If an incision and drainage 
is performed for one abscess on the 
arm and one on the leg, would it be 
appropriate to report code 10060 two 
times? Or should code 10061 be re-
ported one time?

	 AMA Comment: Many of the inci-
sion and drainage (I & D) procedures 
include one code for simple proce-
dures and one code for complicated 
procedures; however, the terms sim-
ple and complicated are not defined 
in the CPT codebook. Rather, the 
choice of code is at the physician’s 
discretion, based on the level of dif-
ficulty involved in the incision and 
drainage procedure. It is important 
to note that code 10060, incision and 
drainage of abscess (e.g., carbuncle, 
suppurative hidradenitis, cutaneous 
or subcutaneous abscess, cyst, furun-
cle, or paronychia); simple or single, 
should be reported for a simple or 
single I & D procedure.
	 Code 10061, Incision and drain-
age of abscess (“e.g., carbuncle, sup-
purative hidradenitis, cutaneous or 
subcutaneous abscess, cyst, furuncle, 
or paronychia); complicated or multi-
ple, should be reported for a compli-
cated or multiple I & D procedure.”)
My takeaway is that simple. I&Ds 

Regardless of how many 
I&Ds you performed, you can only bill for 

and be paid for one service.

A Little Bit (from page 63)
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is provided in good faith for purposes 
of communication and discussion, 
and is strictly the opinion of the ed-
itor, Harry Goldsmith, DPM, or the 
listed authors. Neither Codingline 
nor Podiatry Management represents 
that any such opinion is either ac-
curate or complete, and should not 
be relied upon as such. The reader is 
responsible for ensuring correct ap-
plicability of any information, opin-
ion, or statements written in by Cod-
inglinePARTICULARS. Specific payer 
reimbursement information should 
be obtained from the specific payer 
in question.

The addition of CodinglineSILVER 
allows subscribers a “one-stop-shop” 
of coding resources and a means 
for asking coding, reimbursement, 

and practice management questions 
through the APMA Coding Resource 
Center. Subscribe to the CRC now—
www.apmacodingrc.org.
	 Codingline Gold (which includes 
CodinglineSILVER benefits) allows 
subscribers who prefer to ask their 
foot and ankle coding, reimburse-
ment, and practice management 
questions privately and anonymously 
to do so through Direct to Expert and 

receive responses directly from Cod-
ingline. Additional benefits include 
20% off Codingline hosted seminars 
and workshops, and complimentary 
registration for Codingline webinars. 
For information, go to www.coding-

line.com and click on Subscribe.
	 The Codingline Webinar Series is 
scheduled to be up and running fea-
turing presentations from Codingline 
expert panelists in the summer. Go 
to www.codingline.com and click on 
Events to check out any scheduled 
webinars. PM

	 DISCLAIMER: The information 
offered by CodinglinePARTICULARS 

I&Ds should be billed 
under CPT 10060, while complicated I&Ds should be 

billed under CPT 10061.

A Little Bit (from page 64)
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