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Causes of Morbidity (V00-Y99)] of 
the ICD-10-CM, External Causes of 
Morbidity.” https://www.cms.gov/
Medicare/Coding/ICD10/downloads/
ICD-10QuickRefer.pdf]
	 But who can resist injury by 
chainsaw coding? W29.3xxA (contact 
with powered garden and outdoor 
hand tools and machinery).
	 As far as the procedure coding, 
had you performed both an incision 
and drainage and debridement in the 
same wound site, only one proce-
dure would be reportable. Since you 

did not encounter an abscess in the 
wound, you are left with debride-
ment coding and/or closure coding.
	 CPT describes three levels of 
wound repair: simple, intermediate, 
and complex. In the scenario pre-
sented above, we are looking at ei-
ther a simple repair or intermediate 
repair.
	 “Simple repair is used when the 
wound is superficial; e.g., involving 
primarily epidermis or dermis, or 
subcutaneous tissues without signif-
icant involvement of deeper struc-
tures, and requires simple one layer 
closure. This includes local anesthe-
sia and chemical or electrocauteriza-

	 Welcome to Codingline Partic-
ulars, a regular feature in Podiatry 
Management focusing on foot and 
ankle coding, billing, and practice 
management issues.

Old Injury Repair Coding

	 Q: A patient with type 2 diabetes, 
well controlled, presented to the of-
fice with a history of a three-week-old 
chain saw injury to his left foot. The 
laceration, according to the patient, 
was “relatively shallow” and did not 
appear to involve either tendon or 
bone. The patient self-treated with 
ointments and bandages. The site, 
at this point, was infected and open, 
with cellulitis. A culture was taken in 
the office and came back as MRSA. 
The patient was admitted to the hos-
pital for IV antibiotics and wound 
treatment.
	 After 72 hours, the wound site ap-
peared significantly less swollen and 
red. Drainage had not been seen on 
the dressing for close to 24 hours. The 
patient was taken to the operating 
room to explore for any deep abscess 
(none was found), and a debride-
ment of the wound (1.5 x 6.0 cm) 
in the subcutaneous level was per-
formed. There appeared to be no overt 
evidence of infection present. A deep 
culture was taken and the wound was 
irrigated with 3L of saline mixed with 
500mg of Vancomycin. The skin mar-
gins were “freshened” and the lacera-
tion was closed.
	 Please provide all applicable ICD-
10 codes, including the cause of the 

injury and all subsequent diagnoses 
related to the injury including the 
infective organism involved. Also, I 
would appreciate recommendations 
for CPT coding.

	 Response: Based on your de-
scription above, you might want 
to consider the following diagnosis 
codes:
	 S91.312A (laceration without for-
eign body, left foot)
	 L03.116 (cellulitis of left lower 
limb)

	 B95.62 (methicillin resistant staph-
ylococcus aureus infection as the cause 
of diseases classified elsewhere)
	 E11.9 (type 2 diabetes mellitus 
without complications)

	 The external cause [of injury] 
code typically need not be added 
to the billing. According to CMS: 
“Similar to ICD-9-CM, there is no 
national requirement for mandato-
ry ICD-10-CM external cause code 
reporting. Unless you are subject to 
a state-based external cause code re-
porting mandate or these codes are 
required by a particular payer, you 
are not required to report ICD-10-CM 
codes found in Chapter 20 [External 
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repairing the dehiscence is follow-up 
to the initial treatment of the injury, 
the coding would be T81.31xD.

Ongoing Debridement Post 
Amputation

	 Q: If a podiatrist (or vascular sur-
geon, for that matter) does an ampu-
tation, but leaves the amputation site 
open, is it okay to bill serial debride-
ments post-amputation on the wound 

that is of your creating? If so, what 
modifier would be appropriate? I see 
it being routinely billed in my wound 
center and I am wondering if this is 
permissible.

	 Response: Yes, it would be per-
missible to bill for serial debridements 
in a post-operative global period using 
a “-58” (staged or related procedure or 
service by the same physician during 
the post-operative period) modifier. 
There are three circumstances that 
allow for the use of the “-58” modifier:
	 (a) A planned or anticipated 
(staged) procedure related to the origi-
nal surgery;
	 (b) A more extensive procedure 
performance related to the original 
procedure; or
	 (c) A therapy following a surgical 
procedure.

	 An example of (a) would be simi-
lar to the scenario you present above. 
Also, you would use a “-58” modifier 
on post-operative subsequent applica-
tion of cast codes. An example of (b) 
would be the amputation of a digit, 
progressing gangrene, and the need 
to do a transmetatarsal amputation. 
Most foot and ankle specialists do not 
bill example (c).
	 You do not apply a “-58” modifier 
on procedure codes that are unrelated 
to the original surgery, or in cases of 
a complication of surgery (unplanned 
return to the operative room; “-78”).

tion of wounds not closed.
	 Intermediate repair includes the 
repair of wounds that, in addition to 
the above, require layered closure of 
one or more of the deeper layers of 
subcutaneous tissue and superficial 
(non-muscle) fascia, in addition to 
the skin (epidermal and dermal) clo-
sure. Single-layer closure of heavily 
contaminated wounds that have re-
quired extensive cleaning or removal 
of particulate matter also constitutes 
intermediate repair.”
	 Your choices in procedure coding 
are:
	 CPT 12002 (simple repair of su-
perficial wounds of scalp, neck, ax-
illae, external genitalia, trunk and/
or extremities [including hands 
and feet]; 2.6 cm to 7.5 cm or CPT 
12042 (repair, intermediate, wounds 
of neck, hands, feet and/or external 
genitalia; 2.6 cm to 7.5 cm)
	 So, can you also bill for the de-
bridement (CPT 11042) if you per-
form an intermediate repair?
	 According to CPT guidelines, 
“Debridement is considered a sep-
arate procedure only when gross 
contamination requires prolonged 
c leans ing ,  when apprec iab le 
amounts of devitalized or contami-
nated tissue are removed, or when 
debridement is carried out separately 
without immediate primary closure.” 
[emphasis added]
	 Make sure your operative report 
clearly describes what you found and 
what you did to qualify for the “ap-
preciable” threshold if you are look-
ing to add a debridement code to 
your laceration coding.

Dehiscence of Surgical Wound 
Diagnosis Code
	
	 Q: I had a patient who lives in a 
different state show up in my office 
with a dehiscence of surgical wound 
that required repair, which I did. Fol-
lowing the procedure, I coded the de-
hiscence as T81.31S (disruption of ex-
ternal operation (surgical) wound, not 
elsewhere classified). My clearinghouse 
is returning the claim as “T81.31S is 
not a valid diagnosis code”.
	 I have also tried T81.31A and 
T81.31D with the same results. 

Thoughts or recommendations would 
be appreciated.

	 Response: There are several prob-
lems with your coding. First, ICD-10 
T81.31- requires both 6th and 7th 
characters. When you look up T81.31-, 
you will notice that it does not offer 
any 6th character choices. Instead, 
ICD-10 only notes that a 7th character 
is required. Since all 7th characters 
must be, by definition, in the 7th char-

acter position, you need to insert an 
“x” in the 6th position as a placehold-
er, then include the appropriate 7th 
character in the 7th character position.
	 The second problem is that you 
need to understand the definitions of 
the 7th character options. In this case, 
the T81.31—code 7th character op-
tions are:
	 A initial encounter
	 D subsequent encounter
	 S sequela

	 “A” represents performance of ac-
tive (not follow-up) treatment.
	 “D” represents performance of fol-
low-up to active treatment, but not it-
self part of the initial active treatment.
	 “S” represents a sequela or late ef-
fect (complication of a previous injury 
or illness). You cannot code an “S” 
(sequela) for complications of surgery.

	 Consequently, “S” is out. You 
now have to determine if you are still 
initially actively treating this injury 
(“A”) or whether you are following 
up the initial active treatment of the 
injury (“D”). It should be noted that 
one of the official examples of ac-
tive treatment is “surgical treatment”. 
But we also know that not all surgi-
cal treatment is active treatment—the 
example of returning to the operat-
ing room to remove a buried surgical 
screw post-injury is considered fol-
low-up (“D”) care to the original ac-
tive treatment (putting it in). For the 
sake of this example, presuming your 

Returning to the operating room to remove a buried 
surgical screw post-injury is considered follow-up (“D”) 

care to the original active treatment (putting it in).
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Hyperbaric Oxygen (HBO) Therapy & Diagnosis Codes
	
	 Q: When billing service, CPT 99183 (physician or 
other qualified health care professional attendance and 
supervision of hyperbaric oxygen therapy, per session), 
for a patient in an outpatient wound center, what are the 
wound diagnoses acceptable to Medicare if the patient is 
diabetic? We billed E11.621 (type 2 diabetes mellitus with 
foot ulcer), and L97.419 (non-pressure chronic ulcer of 
right heel and midfoot with unspecified severity).
	 Novitas Medicare had denied it for not meeting med-
ical necessity, but the LCD says these codes are correct. 
What do we need to do to get Medicare to pay?

	 Response: According to the Novitas LCD on hyper-
baric oxygen therapy, for a diabetic ulcer to be covered, 
the following must be documented:
	 “Diabetic wounds of the lower extremities in patients 
who meet the following three criteria:
	 A) Patient has type I or type II diabetes and has a 
lower extremity wound that is due to
	 diabetes;
	 B) Patient has a wound classified as Wagner grade III 
or higher; and
	 C) Patient has failed an adequate course of standard 
wound therapy.”

	 You should avoid using an unspecified ICD-10 code, 
if at all possible. Consider one of the following, if appro-
priate:
	 L97.412 Non-pressure chronic ulcer of right heel and 
midfoot with fat layer exposed
	 L97.413 Non-pressure chronic ulcer of right heel and 
midfoot with necrosis of muscle
	 L97.414 Non-pressure chronic ulcer of right heel and 
midfoot with necrosis of bone

	 Per ICD-10 guidelines, you would code E11.621 (Type 2 
diabetes mellitus with foot ulcer) first. Lastly, review your 
MAC’s LCD to ensure that you qualify to supervise/per-
form hyperbaric oxygen therapy per LCD requirements. PM

	 Disclaimer: The information offered by Codingline 
PARTICULARS is provided in good faith for purposes of 
communication and discussion, and is strictly the opinion 
of the editor, Harry Goldsmith, DPM, or the listed authors. 
Neither Codingline nor Podiatry Management represents 
that any such opinion is either accurate or complete, and 
should not be relied upon as such. The reader is responsible 
for ensuring correct applicability of any information, opin-
ion, or statements 
written in by Cod-
inglinePARTIC-
ULARS. Specific 
payer reimburse-
ment information 
should be ob-
tained from the 
specific payer in 
question.

Follow-Up for an Amputation—Different Hospital
	
	 Q: I have a patient on whom I performed a 5th ray 
amputation for osteomyelitis and a soft tissue infection 
right foot. She was followed in a nursing home for several 
weeks when she was admitted to a hospital on a psych unit 
because of mental deterioration. That hospital was approx-
imately 20 miles from my office. I was following her there 
for the still open (healing by second intention) wound.
	 Can I code CPT 99223 (initial hospital care) with a 
“-24” modifier to show that even though this is within the 
global period, the admission was due to a different prob-
lem (mental deterioration)? If so, can I put the “-24” modi-
fier on the subsequent hospital E/M codes, too?

	 Response: Unfortunately, regardless of the place of 
service, you are following this patient providing her post-
op care. The “-24” modifier, by definition, is applied to 
an E/M service code during a post-operative period when 
that E/M service is unrelated to the surgery. In your par-
ticular case, you are seeing this patient to manage her 
post-operatively. She just happens to inconveniently be in 
a facility far from your office. The “-24” modifier would 
not apply here.
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